Francuskie koperty ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i margarynę dokładnie
siekamy. Dodajemy śmietanę
i szybko wyrabiamy na jednolitą
masę. Ciasto odkładamy
w chłodne miejsce.
2.Stolnicę dokładnie posypujemy
mąką. Ciasto rozwałkowujemy
na placek grubości 3 mm
i kroimy w średniej wielkości
kwadraty. Na każdym kawałku
układamy połówkę śliwki. Rogi
kwadratów sklejamy tak, by powstały
koperty.
3.W osobnym naczyniu roztrzepujemy
białko. Smarujemy nim koperty z wierzchu i posypujemy
cukrem waniliowym. Tak
przygotowane ciastka układamy
na wysmarowanej margaryną
blasze.
4.Piekarnik rozgrzewamy
do temperatury 200 °C. Ciastka
pieczemy około 25 minut, aż
lekko się zrumienią.
Komentarze