Francuskie koperty ze śliwką

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię eksperymenty w kuchni, lecz mama nie pozwala mi na nie zbyt często. Ciastka są wyśmienite, dlatego bardzo szybko znikają ze stołu.

Składniki:

  • ● 60 dag mąki
    ● 50 dag margaryny
    ● 1 szkl. śmietany
    ● białko do posmarowania
    ● cukier waniliowy
    ● śliwki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuskie koperty ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuskie koperty ze śliwką 1. Mąkę i margarynę dokładnie
    siekamy. Dodajemy śmietanę
    i szybko wyrabiamy na jednolitą
    masę. Ciasto odkładamy
    w chłodne miejsce.
  • Francuskie koperty ze śliwką 2. Stolnicę dokładnie posypujemy
    mąką. Ciasto rozwałkowujemy
    na placek grubości 3 mm
    i kroimy w średniej wielkości
    kwadraty. Na każdym kawałku
    układamy połówkę śliwki. Rogi
    kwadratów sklejamy tak, by powstały
    koperty.
  • Francuskie koperty ze śliwką 3. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
    białko. Smarujemy nim koperty z wierzchu i posypujemy
    cukrem waniliowym. Tak
    przygotowane ciastka układamy
    na wysmarowanej margaryną
    blasze.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy
    do temperatury 200 °C. Ciastka
    pieczemy około 25 minut, aż
    lekko się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować