Pomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :)
30 min
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu)
8 małych pieczarek
1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka
2 łyżki cebulki zapiekanej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 małe jajko
łyżka sezamu
sól, pieprz
Nadziane francuskie koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.
2.Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
3.Do tak przygotowanej koperty wsypujemy po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15-20 minut. Koperty smakują zarówno same jak i z ketchupem lub barszczem.
Komentarze