To pyszne połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnego budyniu i niezawodnych śliwek. Całości fajnego aromatu dodają wiórki kokosowe. Choć jest ich bardzo mało, dają intensywny, przyjemny zapach, zwłaszcza podczas pieczenia.
Składniki:
Składniki na 8 sztuk:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (300 gram),
• 6-8 śliwek,
• Jajko do posmarowania brzegów ciasta,
• cukier trzcinowy do posypania brzegów ciasta
• 2 szklanki mleka,
• 1 budyń śmietanowy,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 1 żółtko do budyniu,
• Łyżka masła,
• ok 1 łyżka cukru do budyniu (do smaku),
• wiórki kokosowe
Ciasto francuskie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ugotowania budyniu. Mleko dzielimy na połowę. Pierwszą połowę zagotowujemy. W drugiej rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtko. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Całość zagotowujemy i słodzimy do smaku. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło. Dokładnie go mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Tak przygotowany budyń delikatnie studzimy. Między czasie formujemy ciasto.
2.Po rozwinięciu ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.
Po przeciwnych rogach, otrzymanych kwadratów nacinamy dwa duże „L”.
3.Odcięte fragmenty ciasta przeplatamy na przeciwne strony , wykonując ramkę naszych ciastek.
4.Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Na środek wykładamy przestudzony budyń.
5.Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i dzielimy na mniejsze części. Gotowe wykładamy na budyń, delikatnie dociskamy. Owoce dodatkowo posypujemy niewielką ilością wiórek kokosowych.
Gotowy deser wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 20 minut w 190°C.
Po wyjęciu ciasteczka studzimy i podajemy
Komentarze