Faworki tradycyjne

4.46 (185 ocen)

  • 45 min

Karnawał to czas zabawy i folgowania słodkim zachciankom. Zapraszam więc do zrobienia faworków delikatnych i kruchych, wypełnionych mnóstwem pęcherzyków powietrza:)

  • 45 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    50 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    4 żółtka
    1 jajo
    szczypta soli
    4 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka octu
    olej lub smalec do smażenia(można wymieszać pół na pół)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło. Rozkruszamy je w mące( całość w rękach ma być odczuwalna jak gruby piasek).
    Robimy dołek w mące.Wbijamy jajo,żółtka,wsypujemy łyżkę pudru,szczyptę soli, dolewamy śmietanę i ocet.
  • ciasto 2. Wyrabiamy ciasto tworząc kulę.
  • ciasto 3. Następnie rozwałkowujemy je i składamy kilka razy w pół.
  • faworki surowe 4. Teraz przez około 25 minut powtarzamy czynności:
    rozwałkowanie
    składanie na pół
    uderzanie w ciasto wałkiem
    Gdy w cieście pojawią się pęcherze powietrza, dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy w paski, a następnie w każdym pasku robimy nacięcie i przewlekamy faworki.
  • faworki smażenie 5. Smażymy w głębokim tłuszczu po kilka sztuk, aż do uzyskania z obu stron jasnozłotego koloru.

    Usmażone faworki osączamy na papierowym ręczniczku.
  • faworki posypane 6. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować