Karnawał to czas zabawy i folgowania słodkim zachciankom. Zapraszam więc do zrobienia faworków delikatnych i kruchych, wypełnionych mnóstwem pęcherzyków powietrza:)
45 min
Składniki:
450 g mąki pszennej
50 g masła
1 łyżka cukru pudru
4 żółtka
1 jajo
szczypta soli
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka octu
olej lub smalec do smażenia(można wymieszać pół na pół)
cukier puder do posypania
Faworki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło. Rozkruszamy je w mące( całość w rękach ma być odczuwalna jak gruby piasek).
Robimy dołek w mące.Wbijamy jajo,żółtka,wsypujemy łyżkę pudru,szczyptę soli, dolewamy śmietanę i ocet.
2.Wyrabiamy ciasto tworząc kulę.
3.Następnie rozwałkowujemy je i składamy kilka razy w pół.
4.Teraz przez około 25 minut powtarzamy czynności:
rozwałkowanie
składanie na pół
uderzanie w ciasto wałkiem
Gdy w cieście pojawią się pęcherze powietrza, dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy w paski, a następnie w każdym pasku robimy nacięcie i przewlekamy faworki.
5.Smażymy w głębokim tłuszczu po kilka sztuk, aż do uzyskania z obu stron jasnozłotego koloru.
Usmażone faworki osączamy na papierowym ręczniczku.
Komentarze