Tradycyjne faworki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pozycja obowiązkowa w karnawale.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 łyżka spirytusu
    5 łyżek gęstej śmietany u mnie to 12%
    5 żółtek
    1 całe jajko
    5 dag masła
    dodatkowo;
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Tradycyjne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać masło pokrojone w kosteczkę, śmietanę, spirytus i jajko razem z żółtkami. Zagniatamy szybko gładkie ciasto i dokładnie wybijamy tłuczkiem, aby wtłoczyć w nie powietrze, następnie zostawiamy na stolnicy pod przykryciem na minimum 30 minut, aby odpoczęło.
    Stolnicę delikatnie podsypujemy mąka i bardzo cienko wałkujemy ciasto, przy pomocy radełka lub ostrego noża ciasto tniemy na paseczki 10 cm lub minimalne dłuższe i szerokie 2-3 cm na środku robimy nacięcie przez które przeciągamy jeden koniec formując faworki. Kiedy przygotujemy wszystkie faworki to smażymy je na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone faworki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przed podaniem posypujemy sporą ilością cukru pudru.

Porady

Ciasto musimy dobrze wybić wtedy będą kruche i delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Masło Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować