Tradycyjne faworki

5 (1 ocen)

Zawsze w karnawale często smażę te pyszne smakołyki, szczególnie w tłusty czwartek nie może ich zabraknąć w każdym domu. Z tego przepisu korzystam od lat, zawsze wychodzą bardzo smaczne i kruche, polecam.

Składniki:

  • 250 gram mąki pszennej
    20 gram masła
    3 żółtka
    5-6 łyżek śmietany
    kieliszek spirytusu
    szczypta soli
    smalec do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Faworki

Tradycyjne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki. Ciastem uderzamy przez kilka minut o stolnicę lub uderzamy wałkiem, będzie bardziej elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto cienko wałkujemy, radełkiem lub nożem wycinamy paski 2cm.x10cm., każdy pasek nacinamy w środku i przewijamy jeden koniec przez dziurkę. Gotowe faworki układamy na stolnicy, w garnku roztapiamy smalec, na gorący tłuszcz wrzucamy gotowe faworki i smażmy na złoty kolor z obydwu stron, układamy na tacy wyłożonej ręcznikiem papierowym, ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować