Tradycyjne chruściki / faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i przez chwilę wyrabiać. Następnie dodać śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto.
Ciasto wyjąć na stolnicę. W razie potrzeby podsypać mąką i ponownie zagnieść dłońmi. Ciasto uderzać wałkiem (w ten sposób je napowietrzamy i będzie bardziej kruche). Rozwałkować i pociąć na równe prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić ok. 2 cm nacięcie. Przełożyć przez nie jedną stronę chruścika.
W garnku rozgrzać olej. Do gorącego oleju włożyć kilka chruścików. Po kilkudziesięciu sekundach przewrócić je na drugą stronę. Upieczone chruściki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Gdy ostygną, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Komentarze