Tradycyjne chruściki / faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obowiązkowe na Tłusty Czwartek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    7 żółtek
    pół szklanki gęstej śmietany 18%
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Tradycyjne chruściki / faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i przez chwilę wyrabiać. Następnie dodać śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto.
    Ciasto wyjąć na stolnicę. W razie potrzeby podsypać mąką i ponownie zagnieść dłońmi. Ciasto uderzać wałkiem (w ten sposób je napowietrzamy i będzie bardziej kruche). Rozwałkować i pociąć na równe prostokąty. Na środku każdego prostokąta zrobić ok. 2 cm nacięcie. Przełożyć przez nie jedną stronę chruścika.
    W garnku rozgrzać olej. Do gorącego oleju włożyć kilka chruścików. Po kilkudziesięciu sekundach przewrócić je na drugą stronę. Upieczone chruściki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

    Gdy ostygną, posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować