Faworki tradycyjne

0 (0 ocen)

Obowiązkowa przekąska podczas tłustego czwartku w moim domu. Jako dziecko potrafiłam zjeść całą miskę na raz i czekałam zawszę na nie z niecierpliwością :)

Składniki:

  • (Na ponad 100 cienkich faworków)
    3 szklanki mąki pszennej+ do posypania stolnicy
    5 żółtek
    1/2 szklanki cukru
    200ml śmietany 18% (ok.6 łyżek)
    60ml. wódki 40%
    3-4 kostki smalcu do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki tradycyjne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
    Dodać mąkę , śmietanę oraz wódkę.
    Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto , obić je z każdej strony tłuczkiem. ( dzięki temu powstaną bąbelki)
    Odstawić na 30 min by odpoczęło.
  • faworki 2. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką , wałkować cienkie plaski.
    Każdy ciąć w paski , w którym robić nożykiem dziurkę.
    Przeciągnąć jeden z końców faworka przez środek.
  • faworki 3. W garnku rozgrzać smalec , smażyć faworki porcjami na rumiano z obu stron , uważając by się nie przypaliły.
    Wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • 4. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować