40 dag przesianej mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru/warto pominąć lub mocno zmniejszyć bo od cukru kipi tłuszcz, ja pominęłam, lepiej po usmażeniu mocniej popudrować
3 łyżki masła extra łaciate
1 łyżka octu spirytusowego
3 ew. 4 łyżki śmietany 18%
smalec lub olej do smażenia
cukier puder do posypywania
Faworki halinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z pudrem na puch.
Mąkę przesiać dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
Dodać żółtka, ocet, szczyptę soli, śmietanę i zagnieść ciasto.
Potem wybijać wałkiem ok. 15-20 minut. przykryć szczelnie. Można nie wybijać tylko przekręcić przez zwykłą maszynkę do mięsa, ale nie wolno użyć elektrycznej, bo możemy spalić silnik
Schłodzić
Następnie brać porcjami/reszta niech jest przykryta/ i jak najcieniej wałkować.
Radełkiem kroić na paski , nacinać przez środek i przewijać.
Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączać i popudrować.
Komentarze