FAWORKI HALINKI

4.98 (198 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pracochłonne ale smaczne

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag przesianej mąki
    6 żółtek
    2 łyżki cukru pudru/warto pominąć lub mocno zmniejszyć bo od cukru kipi tłuszcz, ja pominęłam, lepiej po usmażeniu mocniej popudrować
    3 łyżki masła extra łaciate
    1 łyżka octu spirytusowego
    3 ew. 4 łyżki śmietany 18%
    smalec lub olej do smażenia
    cukier puder do posypywania
Wystaw ocenę:

4.98 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki halinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FAWORKI HALINKI 1. Żółtka utrzeć z pudrem na puch.
    Mąkę przesiać dodać do niej pokrojone masło i posiekać nożem.
    Dodać żółtka, ocet, szczyptę soli, śmietanę i zagnieść ciasto.
    Potem wybijać wałkiem ok. 15-20 minut. przykryć szczelnie. Można nie wybijać tylko przekręcić przez zwykłą maszynkę do mięsa, ale nie wolno użyć elektrycznej, bo możemy spalić silnik
    Schłodzić
    Następnie brać porcjami/reszta niech jest przykryta/ i jak najcieniej wałkować.
    Radełkiem kroić na paski , nacinać przez środek i przewijać.
    Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączać i popudrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować