Faworki

  • wyświetlono: 657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.

mama 892
  • 10 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

30 dkg mąki
5 łyżek gęstej śmietany
4 żółtka
1 jajko
1 łyżka spirytusu
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania przepisu:

Faworki

  • 1. Z podanych składników zagniotłam ciasto, rozwałkowałam jak najciemniej na stolnicy lekko oprószonej mąką, pokroiłam na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm, naciełam wzdłuż każdy środek wykrojonego paska przewinełam przez nacięcie jeden koniec paska. W głębokim naczyniu rozgrzałam olej smażyłam faworki z obu stron na złoty kolor układałam na ręczniku papierowym żeby od ciekły posypałam cukrem pudrem.

Porady

Faworki bardzo szybko się smażą więc trzeba przygotować całą porcję i dopiero smażyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Faworki

Komentarze

Podobne przepisy

chruściki i faworki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Puszyste chruściki, faworki bez drożdży

Wspaniałe, miękkie i delikatne...

Faworki

Dodane przez: bryndzia

Faworki

Wychodzą lekki i kruche. Nie może...

Faworki pieczone

Dodane przez: kuchenny świat

Faworki pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki....

Tradycyjne Faworki

Dodane przez: gotowanietoproste

Tradycyjne Faworki

Tym razem przepis na zwykłe faworki...

Faworki/ chrusty

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Faworki/ chrusty

Tradycyjne chrusty, faworki wychodzą...

Chrupiące faworki

Dodane przez: Bogusias

Chrupiące faworki

Pyszne chrupiące faworki idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE