Elegnacki tort z czekoladowymi zaciekami

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Biszkopt z czekoladowym dripem, kremem i owocami – to propozycja prostego ale i bardzo eleganckiego tortu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt rzucany (forma ø 16 cm):
    6 jajek,
    300 g drobnego cukru,
    150 g mąki pszennej (przesianej),
    60g mąki ziemniaczanej (przesianej),
    opcjonalnie łyżka kakao

    Krem:
    100 g mascarpone,
    150g śmietany 30%,
    1 cukier waniliowy


    Obłożenie:
    1 słoiczek frużeliny lub dżemu z owocami,
    ulubione świeże owoce 200g

    Drip/Polewa czekoladowa:
    50 ml śmietany 30%,
    50g gorzkiej połamanej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Elegnacki tort z czekoladowymi zaciekami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy rant do pieczenia ciast 1. I. Biszkopt:

    Białka ubij na sztywno.
    Następnie nie przerywając miksowania dodawaj do nich po łyżce cukier.
    Gdy cukier już się rozpuści pojedynczo dodawaj żółtka – miksuj do uzyskania jednolitego koloru.
    W 2-3 partiach dodaj mąki i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj ciasto używając szpatułki.
    Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 160 St.C. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je (dnem do dołu) z wysokości ok 40 – 60 cm. Dzięki temu biszkopt Ci nie opadnie i już wiesz skąd jego nazwa.
  • Krem 2. II. Krem:

    Wszystkie składniki kremu miksuj równocześnie w wysokim naczyniu (uważaj, bo chlapie) do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Drip krótko po wylaniu na ciasto 3. III. Drip:

    W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietaną – często mieszając.
  • Frużelina i krem 4. IV. Składanie tortu:

    Wystudzony biszkopt pokrój na 3 blaty.
    Przełóż je kremem śmietankowym i frużeliną.
    Na koniec rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i bokach ciasta. Całość wyrównaj szpatułką.
    Włóż na 10 minut ciasto do zamrażalnika, aby się dobrze schłodziło (dzięki temu wyjdą czekoladowe zacieki). Następnie polej je wystudzonym, ale jeszcze płynnym dripem.
    Na koniec ciasto ozdób ulubionymi owocami lub słodyczami.

Porady

Ja ciasto piekłam w specjalnej obręczy/rancie do biszkoptów – jest ona wysoka. Jeśli Twoja tortownica jest niska, to sugeruję podzielić składniki biszkoptu na pół i upiec oddzielnie 2 mniejsze biszkopty. Lub z papieru do pieczenia można zrobić domowy rant. Spiąć go zszywaczem i włożyć do formy i w takiej konstrukcji śmiało można upiec biszkopt (nim kupiłam rant, właśnie tak piekłam wysokie biszkopty).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Czekolada Fruzelina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort Mikołaja1

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort Mikołaja

Elisa Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych. 4 godz.

To może cię zainteresować