1.Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty.
2.Krem: Żółtko dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtko z budyniem przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo advocat, ucieramy na puszysty krem. Kremem przekładamy biszkopty i wstawiamy tort do lodówki na całą noc.
3.Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikiem. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy na 2 minutki do lodówki. Czerwonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
4.Dekoracja: Na torcie wyciskamy rozetki. Część lasek kruszymy i obsypujemy boki tortu i dajemy trochę na środek tortu. Pozostałymi laskami i lizakiem dekorujemy tort. Gotowe!
Komentarze