Tort Mikołaja

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Hit
  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopty x4:
    - 1 jajko
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 1 żółtko
    - 1 szklanka mleka
    - 1 budyń waniliowy
    - 1 cukier waniliowy
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    - 10 dag margaryny ,,Palma''/ ,, Kasia ''
    - 1/4 szklanki advocatu

    krem maślany:
    - 200 g miękkiego masła 82%
    - 165 g cukru pudru
    - 3 łyżki zimnego mleka
    - sok z cytryny do smaku
    - barwnik spożywczy:czerwony

    dodatkowo:
    - cukrowe laski, lizaki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty.
  • 2. Krem: Żółtko dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtko z budyniem przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo advocat, ucieramy na puszysty krem. Kremem przekładamy biszkopty i wstawiamy tort do lodówki na całą noc.
  • 3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikiem. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy na 2 minutki do lodówki. Czerwonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
  • 4. Dekoracja: Na torcie wyciskamy rozetki. Część lasek kruszymy i obsypujemy boki tortu i dajemy trochę na środek tortu. Pozostałymi laskami i lizakiem dekorujemy tort. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ajerkoniak Budyń Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować