Tort Mikołaja

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy nim najbliższych.

hahaha 015
  • 8 porcje
  • 240min
  • Średni

Składniki

Biszkopty x4:
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 10 dag margaryny ,,Palma''/ ,, Kasia ''
- 1/4 szklanki advocatu

krem maślany:
- 200 g miękkiego masła 82%
- 165 g cukru pudru
- 3 łyżki zimnego mleka
- sok z cytryny do smaku
- barwnik spożywczy:czerwony

dodatkowo:
- cukrowe laski, lizaki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Mikołaja

  • 1. Biszkopty: Białko ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtko i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty.
  • 2. Krem: Żółtko dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtko z budyniem przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo advocat, ucieramy na puszysty krem. Kremem przekładamy biszkopty i wstawiamy tort do lodówki na całą noc.
  • 3. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikiem. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy na 2 minutki do lodówki. Czerwonym kremem smarujemy boki i wierzch tortu.
  • 4. Dekoracja: Na torcie wyciskamy rozetki. Część lasek kruszymy i obsypujemy boki tortu i dajemy trochę na środek tortu. Pozostałymi laskami i lizakiem dekorujemy tort. Gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptybudyńkrem budyniowyświętaboże narodzenieAJERKONIAKlikier jajecznyadvocat

Komentarze

Podobne przepisy

TORT KOMUNIJNY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT KOMUNIJNY

Tort na I Komunię Świętą dla dziewczynki....

Tort Elza

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort Elza

Taki tort zrobiłam na urodziny...

tort miodowy

Dodane przez: Elwira

Tort miodowy

Tort miodowy przygotowałam na urodziny...

TORT bakaliowy

Dodane przez: Magster

TORT BAKALIOWY

Do przygotowania tego tortu złożyły...

tort w okazałości

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY, PROSTOKĄTNY -DUŻY

Tort zrobiłam na imprezę Urodzinową...

Tort porzeczkowy

Dodane przez: ewaeu

Tort porzeczkowy

To jest tort imieninowy dla mojej...