Tort z czekoladowymi tulipanami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z ciemnym biszkoptem. Tort z kremem z mascarpone z truskawkami i michałkami. Tort z polewą czekoladową i ozdobami z czekolady.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy i posłodzonej.

    KREM Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -300 g. świeżych truskawek

    KREM Z MASCARPONE Z MICHAŁKAMI:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -15 szt.czekoladek Michałków
    -50 g. siekanej gorzkiej czekolady

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -200 g. mlecznej czekolady
    -ok.250 ml.śmietanki 30 %

    OZDOBY CZEKOLADOWE:
    -300 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
    -barwnik jadalny zielony
    -barwnik jadalny czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort z kremem

Tort z czekoladowymi tulipanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 3. krem z truskawkami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 4. krem michałkowy-Postąpić jak z 1 kremem z tym,że zamiast owoców wmieszać posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę czekoladki.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 5. Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 6. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 7. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.Paterę ustawić na tacy.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 8. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Górę rozsmarować długą szpatułką. Polewą która spłynęła, posmarować boki tortu.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 9. Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść tort na czystą paterę.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 10. dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą.Duże łyżki zafoliować i brzuszki oblać polewą. Odkładać do zastygnięcia, można schłodzić w lodówce. Jak polewa zastygnie to wyrównać brzegi na łyżce i delikatnie odkleić płatek tulipanka.Z resztą łyżek postąpić tak samo.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 11. Resztę polewy zafarbować na zielono. Rozprowadzić na papierze do pieczenia. Poprzeciągać linie listków. Przykryć drugim kawałkiem papieru i zwinąć ukośnie np. na rolce z foli spożywczej. Jak zastygnie to delikatnie odwinąć.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 12. Dekorację można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 13. Udekorować tort.
  • TORT Z CZEKOLADOWYMI TULIPANAMI 14. Można pomalować obrobinką farbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować