Tort z ciemnym biszkoptem. Tort z kremem z mascarpone z truskawkami i michałkami. Tort z polewą czekoladową i ozdobami z czekolady.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT KAKAOWY:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy i posłodzonej.
KREM Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-300 g. świeżych truskawek
KREM Z MASCARPONE Z MICHAŁKAMI:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-15 szt.czekoladek Michałków
-50 g. siekanej gorzkiej czekolady
POLEWA CZEKOLADOWA:
-200 g. gorzkiej czekolady
-200 g. mlecznej czekolady
-ok.250 ml.śmietanki 30 %
OZDOBY CZEKOLADOWE:
-300 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
-barwnik jadalny zielony
-barwnik jadalny czerwony
Tort z czekoladowymi tulipanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dosypywanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszać ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć częścią kawy.
3.krem z truskawkami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
4.krem michałkowy-Postąpić jak z 1 kremem z tym,że zamiast owoców wmieszać posiekaną czekoladę i pokrojone w kostkę czekoladki.
5.Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
6.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.
7.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.Paterę ustawić na tacy.
8.polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Górę rozsmarować długą szpatułką. Polewą która spłynęła, posmarować boki tortu.
9.Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść tort na czystą paterę.
10.dekoracje-Polewę rozpuścić nad parą.Duże łyżki zafoliować i brzuszki oblać polewą. Odkładać do zastygnięcia, można schłodzić w lodówce. Jak polewa zastygnie to wyrównać brzegi na łyżce i delikatnie odkleić płatek tulipanka.Z resztą łyżek postąpić tak samo.
11.Resztę polewy zafarbować na zielono. Rozprowadzić na papierze do pieczenia. Poprzeciągać linie listków. Przykryć drugim kawałkiem papieru i zwinąć ukośnie np. na rolce z foli spożywczej. Jak zastygnie to delikatnie odwinąć.
12.Dekorację można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Komentarze