TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy z biszkoptem z dwoma kremami. Tort oblany polewą czekoladową i udekorowany czekoladowymi kwiatkami.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -270 g.dżemu brzoskwiniowego
    -1/2 szklanki gorącej wody

    KREM Z MASCARPONE I MICHAŁKAMI:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -15 szt.czekoladek Michałków
    -250 g. serka mascarpone
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    KREM STRACCIATELLO:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g.gorzkiej czekolady

    OWOCE:
    -125 g. malin

    KREM MAŚLANY Z NUTELLĄ:
    -200 g.masła
    -2 czubate łyżki nutelli

    POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
    -200 g. gorzkiej czekolady 70%
    -200 g. mlecznej czekolady
    -250 ml.śmietanki 30 %

    OZDOBY CZEKOLADOWE:
    -300 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
    -barwnik jadalny zielony
    -złoty maczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort z polewą i ozdobami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Stopniowo przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym dżemem.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 3. krem z Michałkami-Czekoladki rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i fixem. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 5. krem stracciatello-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem i fixem. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Dodać startą czekoladę, wymieszać i wyłożyć do tortownicy.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 6. Rozsypać świeże maliny.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 7. Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 9. krem maślany-Miękkie masło zmiksować z nutellą. Posmarować cały tort, lecz troszkę zostawić na rozetki.Tort trochę schłodzić.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 10. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 11. Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść tort na czystą paterę. Na dole tortu zrobić rozetki z pozostawionego kremu maślanego.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 12. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy. Łyżeczką delikatnie rozciągnąć w dół a w górę raz pociągnąć nożykiem.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 13. Pasy papieru z płatkami,układać na rolkach po folii spożywczej.Dolną krawędź pasa,zabezpieczyć czymś cięższym,żeby papier nie przesunął się. Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 14. Do małych pojemniczków, włożyć po kwadracie papieru do pieczenia.Zrobić kleksy roztopioną polewą i układać po kilka płatków, tworząc kwiatek. Wlać jeszcze w środek troszkę polewy i posypać maczkiem cukrowym. Odłożyć do zastygnięcia do lodówki.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 15. Resztę polewy zafarbować na zielono i podobnie zrobić jak płatki kwiatków, lecz dłuższe.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI 16. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować