TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI

  • wyświetlono: 673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Tort urodzinowy z biszkoptem z dwoma kremami. Tort oblany polewą czekoladową i udekorowany czekoladowymi kwiatkami.

Babcia Tereska
  • 20 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-270 g.dżemu brzoskwiniowego
-1/2 szklanki gorącej wody

KREM Z MASCARPONE I MICHAŁKAMI:
-330 ml. śmietanki 30 %
-15 szt.czekoladek Michałków
-250 g. serka mascarpone
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

KREM STRACCIATELLO:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g.gorzkiej czekolady

OWOCE:
-125 g. malin

KREM MAŚLANY Z NUTELLĄ:
-200 g.masła
-2 czubate łyżki nutelli

POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
-200 g. gorzkiej czekolady 70%
-200 g. mlecznej czekolady
-250 ml.śmietanki 30 %

OZDOBY CZEKOLADOWE:
-300 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
-barwnik jadalny zielony
-złoty maczek

Sposób przygotowania przepisu:

TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI

  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Stopniowo przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym dżemem.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI3. krem z Michałkami-Czekoladki rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i fixem. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI5. krem stracciatello-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem i fixem. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Dodać startą czekoladę, wymieszać i wyłożyć do tortownicy.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI6. Rozsypać świeże maliny.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI7. Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI8. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI9. krem maślany-Miękkie masło zmiksować z nutellą. Posmarować cały tort, lecz troszkę zostawić na rozetki.Tort trochę schłodzić.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI10. polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI11. Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść tort na czystą paterę. Na dole tortu zrobić rozetki z pozostawionego kremu maślanego.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI12. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy. Łyżeczką delikatnie rozciągnąć w dół a w górę raz pociągnąć nożykiem.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI13. Pasy papieru z płatkami,układać na rolkach po folii spożywczej.Dolną krawędź pasa,zabezpieczyć czymś cięższym,żeby papier nie przesunął się. Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI14. Do małych pojemniczków, włożyć po kwadracie papieru do pieczenia.Zrobić kleksy roztopioną polewą i układać po kilka płatków, tworząc kwiatek. Wlać jeszcze w środek troszkę polewy i posypać maczkiem cukrowym. Odłożyć do zastygnięcia do lodówki.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI15. Resztę polewy zafarbować na zielono i podobnie zrobić jak płatki kwiatków, lecz dłuższe.
  • TORT Z POLEWĄ I OZDOBAMI CZEKOLADOWYMI16. Udekorować tort i przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort urodzinowytort z malinamitort z ozdobami czekoladowymikrem stracciatellokrem michałkowytort z polewą czekoladową

Komentarze

Podobne przepisy

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą

Dodane przez: Di bloguje

Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą...

Krem jest bardzo lekki oraz delikatny...

Kaszaczek z polewą czekoladową

Dodane przez: justi2401

Kaszaczek z polewą czekoladową

Domownicy nie mogli się nadziwić,...

Wielkanocny keks z polewą czekoladową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocny keks z polewą czekoladową

Na wielkanocny stół polecam bardzo...

TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ MAMY Z BŁYSZCZĄCĄ POLEWĄ

Tort z biszkoptem typu zebra. Tort...

Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort czekoladowy z wiśniami i alkoholem

Są w życiu takie chwile, kiedy...

Sernik śmietankowy  z piernikową nutą i  polewą czekoladową

Dodane przez: beciiaaa

Sernik śmietankowy z piernikową nutą i...

Serniki to ulubione ciasta w moim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE