Tort urodzinowy z biszkoptem z dwoma kremami. Tort oblany polewą czekoladową i udekorowany czekoladowymi kwiatkami.
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-200 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-270 g.dżemu brzoskwiniowego
-1/2 szklanki gorącej wody
KREM Z MASCARPONE I MICHAŁKAMI:
-330 ml. śmietanki 30 %
-15 szt.czekoladek Michałków
-250 g. serka mascarpone
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
KREM STRACCIATELLO:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-15 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g.gorzkiej czekolady
OWOCE:
-125 g. malin
KREM MAŚLANY Z NUTELLĄ:
-200 g.masła
-2 czubate łyżki nutelli
POLEWA CZEKOLADOWA-ganasz :
-200 g. gorzkiej czekolady 70%
-200 g. mlecznej czekolady
-250 ml.śmietanki 30 %
OZDOBY CZEKOLADOWE:
-300 g. białej polewy czekoladowej do dekoracji w pastylkach
-barwnik jadalny zielony
-złoty maczek
Tort z polewą i ozdobami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po 1 żółtku. Stopniowo przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie ale już łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
2.Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym dżemem.
3.krem z Michałkami-Czekoladki rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i fixem. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.
5.krem stracciatello-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, serkiem i fixem. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Dodać startą czekoladę, wymieszać i wyłożyć do tortownicy.
6.Rozsypać świeże maliny.
7.Przykryć blatem górnym z biszkoptu i schłodzić, kilka godzin w lodówce. Najlepiej schłodzić całą noc.
8.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra wtedy będzie równiejsza.
9.krem maślany-Miękkie masło zmiksować z nutellą. Posmarować cały tort, lecz troszkę zostawić na rozetki.Tort trochę schłodzić.
10.polewa-Czekolady posiekać i roztopić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do jeszcze płynnej i oblać cały tort. Boki posmarować spływającą polewą.
11.Jak trochę polewa zastygnie to obkroić tort od patery i przenieść tort na czystą paterę. Na dole tortu zrobić rozetki z pozostawionego kremu maślanego.
12.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej. Polewę rozpuścić nad parą.Na paskach papieru do pieczenia robić kleksy z polewy. Łyżeczką delikatnie rozciągnąć w dół a w górę raz pociągnąć nożykiem.
13.Pasy papieru z płatkami,układać na rolkach po folii spożywczej.Dolną krawędź pasa,zabezpieczyć czymś cięższym,żeby papier nie przesunął się. Jak płatki stwardnieją to delikatnie odkleić.
14.Do małych pojemniczków, włożyć po kwadracie papieru do pieczenia.Zrobić kleksy roztopioną polewą i układać po kilka płatków, tworząc kwiatek. Wlać jeszcze w środek troszkę polewy i posypać maczkiem cukrowym. Odłożyć do zastygnięcia do lodówki.
15.Resztę polewy zafarbować na zielono i podobnie zrobić jak płatki kwiatków, lecz dłuższe.
Komentarze