Dżem śliwkowo- jabłkowy

4.49 (188 ocen)

W tym roku mam bardzo dużo śliwek, dlatego robię je na różne sposoby. Jeśli ktoś nie lubi słodkich dżemów to polecam.

Składniki:


  • 1 kg śliwek węgierek
    2 kg twardych jabłek
    łyżeczka cynamonu
    0,5 kg cukier (lub więcej wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowo- jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na średnim ogniu około 30 minut.
  • 2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. dodajemy do przesmażonych śliwek-. Aby jabłka nie ściemniały, możemy je skropić odrobiną soku z cytryny lub wrzucać na bieżąco do smażących się śliwek oraz dodać cukier.
  • 3. Owoce smażymy na małym ogniu około 15 minut, po czym gorące owoce zmiksować w malakserze na papkę, dodać cynamon. Smażyć ok 30 min aby dzem zgęstniał. Wkładamy do wyparzonych słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować