Kurczak po seczuańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane mięso i obrane marchewki pokroić w paski, paprykę w kostki, cebulę drobno posiekać.
2.Mięso wymieszać z sosem sojowym, papryką słodką i ostrą, mąka, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 15 min, następnie usmażyć mięso.
3.Do usmażonego mięsa dodać cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Po ok 5 min zalać 3/4 szklany wody, miód, imbir, keczup i dusić całość pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Całość doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i mąką.
W między czasie ugotować ryż.
4.Do kurczaka dodać ugotowany ryż, całość wymieszać. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i pokrojonymi cebulkami .
Komentarze