Pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyść i pokroić w małą kostkę. Cebulę poszatkować i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażyć, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostawić do przestudzenia.
2.W przesianej mące zrobić dołek, wsypać szczyptę soli i dodać trochę wody, zagniatając ciasto dodawać wodę. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Szklanką wykrawać kółka.
3.Na środek placka kłaść kulkę farszu (lub nakładać łyżeczką), zagiąć na pół, dokładnie zlepić brzegi.
4.W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucić do wrzącej wody. Gotować jeszcze przez około 3-5 minut po wypłynięciu pierogów. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Porady
Świetnie smakują podsmażone na masełku z cebulką. Na koniec można oprószyć serem parmezan i rukolą orzechową.
Komentarze