Pierogi z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tym roku jest tyle grzybów, że postanowiłam zrobić pierogi z podgrzybkami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    400 g mąki
    100-120 ml ciepłej wody

    FARSZ:
    300 g świeżych grzybów(u mnie podgrzybki)
    1 cebula
    Pieprz
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyść i pokroić w małą kostkę. Cebulę poszatkować i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażyć, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostawić do przestudzenia.
  • 2. W przesianej mące zrobić dołek, wsypać szczyptę soli i dodać trochę wody, zagniatając ciasto dodawać wodę. Ciasto nie powinno być zbyt twarde. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować na grubość 2-2,5 mm. Szklanką wykrawać kółka.
  • 3. Na środek placka kłaść kulkę farszu (lub nakładać łyżeczką), zagiąć na pół, dokładnie zlepić brzegi.
  • 4. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi wrzucić do wrzącej wody. Gotować jeszcze przez około 3-5 minut po wypłynięciu pierogów. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

Porady

Świetnie smakują podsmażone na masełku z cebulką. Na koniec można oprószyć serem parmezan i rukolą orzechową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować