Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy

4.48 (143 ocen)

  • Dla 10 osób

Połączenie bardzo trafne , dżem wyszedł słodki z wyrażnym posmakiem dość kwaskowatych brzoskwiń . Smakują idealnie do mlecznej bułeczki . Polecam !

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek

    0,5 kg brzoskwiń

    2 szklanki cukru

    pół laski wanilii

    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Śliwki i brzoskwinie drylujemy i wstawiamy na gaz , dodajemy wanilię ( w całości , lub można dać same nasionka , wtedy aromat będzie silniejszy ) . Dolewamy sok z połowy cytryny . Gotujemy na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając . Gdy owoce są już prawie rozgotowane , zdejmujemy z gazu , wyciągamy laskę z wanilii i blenderem rozdrabniamy większość owoców ( można zgnieść miazgą do duszenia ziemniaków ) . Dodajemy cukier . Wstawiamy jeszcze na chwilę na gaz i ponownie zagotowujemy mieszając . Dżem przekładamy do słoiczków . Wystudzony pasteryzujemy ok . 15 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować