Drożdżowe z czekoladą i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.60ml mleka podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, odstawić na 5 minut, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać szczyptę soli i cukier. Wlać rozczyn z drożdży, letnie mleko oraz stopione masło. Dodać rozkłócone jajka. Czekolady połamać na kawałki, drobno posiekać lub zmiksować przy użyciu blendera. Dodać do ciasta, energicznie zagnieść. Uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, ułożyć w przygotowanej blaszce o wym. 23x35cm. Owoce umyć, truskawki odszypułkować, a czereśnie wypestkować. Ułożyć na cieście. Odstawić na 30minut.
2.Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać cukier i posiekane masło. Zagnieść palcami, tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180st.
Komentarze