Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą

4.35 (182 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą. Do ciasta nie potrzebujemy ani jajek,ani śmietany. Mięciutkie i puszyste. Polecam przepis.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 20 g drożdży,
    600 g mąki,
    1/2 szklanki mleka,
    250 g masła,
    dowolna czekolada,
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.35 (182 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki Pieczeń

Rogaliki drożdżowe (bez jajek) z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnczka, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu, aż masło się rozpuści.
    Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier.

    Odstawiamy na 15 minut.

    Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.

    Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.

    Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 6 części. Na każdą część układamy kostkę czekolady, zwijamy tworząc rogalik.

    Blaszkę piekarnikową smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy rogaliki.

    Pieczemy 30-35 minut w 185 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy użyć ulubionej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować