Drożdżowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z łyżką
cukru, wlewamy 1/3 szklanki
ciepłej śmietany, wsypujemy
łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy.
Resztę śmietany gotujemy
i gorącą wlewamy do
mąki, zarabiamy. Po ostudzeniu
dodajemy rozczyn i żółtka
utarte z cukrem. Zagniatamy.
2.Dodajemy roztopiony tłuszcz
i pokrojone śliwki. Wyrabiamy,
aż ciasto zacznie odchodzić od
ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przekładamy do wysmarowanej
tłuszczem i posypanej
bułką tartą formy. Odstawiamy
do wyrośnięcia.
3.Pieczemy w nagrzanym do
180 °C piekarniku ok. 50 min.
Cukier puder dokładnie ucieramy
z sokiem z cytryny, lukrem
polewamy zimną babkę.
Komentarze