Drożdżowa ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekła ją moja babcia, później mama, a od kilku lat również ja. Mój brat Marcin i bratowa Aniamówią, że jest najlepsza na świecie.

Składniki:

  • ● 2,5 szklanki mąki
    ● 150 g margaryny
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● 70 g drożdży
    ● 3/4 szklanki słodkiej śmietany
    ● 5 żółtek
    ● 100 g suszonych śliwek
    ● szklanka cukru pudru i sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z łyżką
    cukru, wlewamy 1/3 szklanki
    ciepłej śmietany, wsypujemy
    łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy.
    Resztę śmietany gotujemy
    i gorącą wlewamy do
    mąki, zarabiamy. Po ostudzeniu
    dodajemy rozczyn i żółtka
    utarte z cukrem. Zagniatamy.
  • 2. Dodajemy roztopiony tłuszcz
    i pokrojone śliwki. Wyrabiamy,
    aż ciasto zacznie odchodzić od
    ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Przekładamy do wysmarowanej
    tłuszczem i posypanej
    bułką tartą formy. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 3. Pieczemy w nagrzanym do
    180 °C piekarniku ok. 50 min.
    Cukier puder dokładnie ucieramy
    z sokiem z cytryny, lukrem
    polewamy zimną babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować