Tradycyjne ciasto ze śliwkami, takie jak u babci. Pulchne, miękkie, pachnące cynamonem. Najlepsze ze szklanką mleka.
2 godz.
Składniki:
*blaszka 24*24 cm
Składniki:
450 g mąki
80 g cukru
15 g drożdży
200 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g masła
2 małe jajka
na wierzch:
10 dużych czerwonych śliwek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru
Chałka drożdżowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
2. Po tym czasie przełożyć do foremki. Śliwki pokroić na połówki, wyjąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać śliwki. Odstawić na kwadrans. Piec w 200*C około 30 minut.
Komentarze