Domowy smalec

5 (178 ocen)

Nie ma nic lepszego niż kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym:)

Składniki:


  • 1 kg słoniny
    400 g boczku
    sól i pieprz


Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Pasty

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić słoninę i smażyć aż się wytopi. Gdy są już skwarki dorzucamy boczek ,smażymy aż boczek się zrumieni. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem i przelewamy smalec do miseczek. Ostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
    Najlepiej smakuje z chlebem i ogórkiem kiszonym.

Porady

Można dodać podsmażoną cebulkę. Smalec najlepiej smakuje na chlebie i z ogórkiem kiszonym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Słonina Smalec

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować