Domowy marcepan

4.5 (152 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Marcepan najczęściej kupujemy w sklepie, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowujemy z niego różne ciasteczka, figurki, kremy, ozdoby na tort czy ciasto.
Jeśli chcecie marcepan zrobić w domu osobiście,wystarczą nam obrane migdały, cukier, trochę wody i aromat migdałowy, by w kilka minut marcepan mieć już gotowy. Na pewno będzie równie smaczny jak ten ze sklepu, jeśli nie lepszy

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g białych migdałów,150 g cukru
    80 ml wody, aromat migdałowy,
    cukier puder do podsypania marcepanu
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Domowy marcepan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na marcepan 1. Przygotowanie marcepanu.
    Za pomocą blendera lub termomix migdały drobno mielimy.
    W rondelku gotujemy wodę z cukrem.
    Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia i cienkim strumieniem wlewamy do migdałów, ciągle mieszając.
    Dodać kilka kropli olejku migdałowego i
    zagnieść ciasto, można trochę podsypać cukrem pudrem, ale nie za dużo. Ciasto powinno się lekko kleić.
    Owijamy marcepan folią spożywczą i pozostawiamy na godzinę w lodówce.
    Schłodzony marcepan jest plastyczny i łatwo daję się modelować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować