Diabelsko pikantne ciasteczka espresso

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ostro słodkie mocno kawowe ciasteczka z chili

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło (temp. pokojowa): 1 opakowanie
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - mąka żytnia: 200 gramów
    - kakao: 3 łyżki
    - kawa esperesso: 100 mililitrów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cukier puder: 150 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - papryczka chilli czerwona świeża: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Diabelsko pikantne ciasteczka espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przeżuć je teraz na stolnicę i zagnieć w jeden zbity kawałek ciasta. Jeśli będzie wolne podsypuj mąką.
    Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne, lepsze niż wycięte z kółka.
    Piec 18-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować