Diabelsko pikantne ciasteczka espresso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło wraz z cukrami utrzyj w malakserze na puszystą masę, potem dodaj kakao. Papryczkę chili ( sama zdecyduj o ostrości ciasteczek) posiekaj bardzo drobno dodaj do ciasta, teraz wsypuj mąki na zmianę i wlej espresso zimne! dodaj żółtko. Kiedy w malakserze ciasto się połączy przeżuć je teraz na stolnicę i zagnieć w jeden zbity kawałek ciasta. Jeśli będzie wolne podsypuj mąką.
Ja rozwałkowałam ciasto i wycinałam kółkiem, jednak polecam podzielić ciasto na 3 części, z każdej zrobić wałek jak na kopytka, pociąć na niewielkie kawałki i w dłoniach formować kulki spłaszczając je delikatnie od góry. Zrobiłam kilka takich i wyszły świetne, lepsze niż wycięte z kółka.
Piec 18-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze