Babka orzechowa

5 (2 ocen)

  • 58 min
  • Dla 10 osób

Jeśli kochacie orzechy ta babka przypadnie wam do gustu. Pyszna i wilgotna w środku. I jak zawsze u mnie staram się aby wypieki były zdrowe, mniej słodkie.

  • 58 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich

    3/4 przesianej mąki orkiszowej

    5 jaj

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub np. ekstrakt waniliowy

    1/2 szklanki cukru trzcinowego/ miodu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 180st.C

    Formę smarujemy masłem (można oprószyć mąką np, pełnoziarnistą)

    Jaja wbijamy do miski i ubijamy z cukrem i wanilią na puch. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i już mieszamy trzepaczką. Po połączeniu się składników przelewamy masę do formy, wkałdamy do piekarnika i pieczemy 50 minut do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować