Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czarniak to ryba dorszowata, bardzo dobra .. wlasciwie to smakuje jak dorsz :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 tuszki czarniaka (ryba dorszowata) ok 1300g

    2 jajka
    mąka
    bułka tara
    sól
    pieprz
    majeranek
    pół cytryny

    na marynatę;
    1 szkl octu
    1 i 3/4 szkl wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka czerwonego pieprzu
    szczypta chili w płatkach
    cebula 1 lub 2
    garść rodzynek
    ziele angielskie (kilka ziaren)
    listek laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby wymoczyć, oczyścić i pokroić w dzwonka, dobrze skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok pół godziny. Mąkę do panierowania wymieszać z pół łyżeczki soli, szczyptą pierzu i szczyptą majeranku, jajka wybić i rozmącić, w trzeciej miseczce przygotować bułkę tartą. Panierować ryby i smażyć na rumiany kolor.

    Usmażone ryby ułożyć ciasno w naczyniu (pojemniku)
    Marynatę z przyprawami, rodzynkami i cebulą zagotować, lekko przestudzić i zalać rybę.


    Kiedy wystygnie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować