Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym i pieprzem czerwonym przygotowałam na obiad, wyszły smaczne i aromatyczne. Pieprz czerwony świetnie połączył się z masłem czosnkowym i natką pietruszki, dzięki niemu pstrągi mają lekko słodki smak.
Pstrąg pieczony z czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieprz czerwony lekko rozgniatamy w moździerzu, nacieramy umyte i osuszone pstrągi, lekko oprószamy solą, wstawiamy na godzinę do lodówki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Pstrągi wyjmujemy z lodówki, do środka przekładamy masło z czosnkiem, wkładamy po kilka gałązek natki. Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy resztą pieprzu czerwonego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze