Tak przyrządzone śledzie niektórym kojarzą się tylko ze świętami, ale można je zrobić na co dzień i na każdą dowolną uroczystość.
Składniki:
ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów)
1 duża czerwona cebula
kila kulek ziela angielskiego
kila listków laurowych
czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
pół łyżeczki czerwonego pieprzu ziarnistego (może być kolorowy)
olej lub oliwa (u mnie rzepakowy)
kilka platerów cytryny do skropienia
Śledzie w oleju z cebulką i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok 2 godziny, jeżeli po tym czasie będą nadal słone, to moczyć jeszcze ok 1,5 godziny w świeżej wodzie. Osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko ugnieść pięścią.
2.W słoju układać na przemian śledzie, cebula, lisek, ziele i pieprz. Całość zalać olejem, posypać mielonym czarnym pieprzem i odstawić do lodówki na kilka dni by składniki dobrze sobą przeszły :) polecam zrobić na ok 4 dni przed spożyciem.
Komentarze