Śledzie w oleju z cebulką i czerwonym pieprzem

4.5 (141 ocen)

Tak przyrządzone śledzie niektórym kojarzą się tylko ze świętami, ale można je zrobić na co dzień i na każdą dowolną uroczystość.

Składniki:

  • ok 6-7 filetów śledziowych (matiasów)
    1 duża czerwona cebula
    kila kulek ziela angielskiego
    kila listków laurowych
    czarny pieprz najlepiej świeżo mielony
    pół łyżeczki czerwonego pieprzu ziarnistego (może być kolorowy)
    olej lub oliwa (u mnie rzepakowy)
    kilka platerów cytryny do skropienia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w oleju z cebulką i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie ok 2 godziny, jeżeli po tym czasie będą nadal słone, to moczyć jeszcze ok 1,5 godziny w świeżej wodzie. Osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i lekko ugnieść pięścią.
  • 2. W słoju układać na przemian śledzie, cebula, lisek, ziele i pieprz. Całość zalać olejem, posypać mielonym czarnym pieprzem i odstawić do lodówki na kilka dni by składniki dobrze sobą przeszły :) polecam zrobić na ok 4 dni przed spożyciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować