Czosnek w marynacie z bazylią i pieprzem

4.49 (178 ocen)

  • 30 min

Pyszna aromatyczna przekąska

  • 30 min

Składniki:

  • 5 główek czosnku

    Zalewa:

    szklanka wody
    3/4 szklanki octu 10%
    1 łyżka cukru
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz kolorowy w ziarnach
    liście świeżej bazyli

    odrobina oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czosnek w marynacie z bazylią i pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Składniki marynaty (oprócz bazyli) łączymy i zagotowujemy. Do gorącej wsypujemy ząbki czosnku.Gotujemy na małym ogniu 10 min, pod sam koniec dodajemy liście bazyli. Gorące przekładamy do dłoiczków, zalewamy z wierzchu odrobiną oliwy zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

smakuje pyszne sam i jak i w połaczeniu z suszonymi pomidorami i ferą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Marynowany czosnek w oleju

4.47 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszony czosnek

To może cię zainteresować