Cytrynki do herbaty w korzennym syropie

4.47 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miły akcent w zimowej herbacie. Syrop sprawia, że cukier do herbaty staje się już niepotrzebny. Korzenne przyprawy szczypią w język i przyjemnie rozgrzewają.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cytryny: 1 kilogram
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - goździki: 10 sztuk
    - anyż gwiaździsty: 2 sztuki
    - kora cynamonu: 1 sztuka
    - cukier kryształ: 500 gramów
    - woda: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Napoje Herbaty

Cytrynki do herbaty w korzennym syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny i pomarańczę sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Kroimy w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem.
  • 2. Dodajemy korzenne przyprawy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Do każdego słoiczka kładziemy po dwa plasterki imbiru i układamy dość ściśle plastry cytrusów.
  • 3. Zalewamy gorącym syropem. Zakręcamy. Można pasteryzować( około 15-20 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Herbata Herbata Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować