Cytrynki do herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie cytryny należy sparzyć gorącą wodą.
Trzy cytryny obieramy ze skórki (unikając białej części), samą skórkę
wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem.
Dodajemy cztery szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia.
Z trzech cytryn wyciskamy sok (powinno go wyjść około 200 ml) i kiedy
tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok.
2.Gotujemy przez trzydzieści - czterdzieści minut aż część płynu odparuje.
Słoiki wyparzamy, pozostałe trzy cytryny kroimy w plasterki i wkładamy
do słoiczków.
Zalewamy gorącym syropem, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce na całą noc.
Taka cytrynka jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ciast cytrynowych. ;)
Komentarze