Cytrynki do herbaty

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Coś dla miłośników słodkiej, rozgrzewającej herbatki z cytryną. ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryna dojrzała: 6 sztuk
    - goździki całe: 20 sztuk
    - woda niegazowana: 500 mililitrów
    - cukier biały lub brązowy: 4 szklanki
    - słoiki 300 ml: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Cytrynki do herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie cytryny należy sparzyć gorącą wodą.

    Trzy cytryny obieramy ze skórki (unikając białej części), samą skórkę
    wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem.
    Dodajemy cztery szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia.

    Z trzech cytryn wyciskamy sok (powinno go wyjść około 200 ml) i kiedy
    tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok.
  • 2. Gotujemy przez trzydzieści - czterdzieści minut aż część płynu odparuje.

    Słoiki wyparzamy, pozostałe trzy cytryny kroimy w plasterki i wkładamy
    do słoiczków.

    Zalewamy gorącym syropem, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce na całą noc.

    Taka cytrynka jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ciast cytrynowych. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować