Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest.
1 godz. 40 min
Składniki:
Na dwie pizze o średnicy ok 35cm
4 szklanki mąki
szklanka mleka
pół szklanki przegotowanej letniej wody
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
ok 7 dkg drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
+mąka do podsypywania
Cieniutkie ciasto na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.
3.Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy.
4.Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło i nakładamy przygotowane składniki na wierzch. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut.
Komentarze