Ciasto z trzech mas i galaretki

0 (0 ocen)

Ciasto zrobiłam na specjalną okazję - urodziny mojego Tata, który bardzo lubi chałwę i grysik :) Połączyłam te dwa składniki w jedną masę. Dla lekkiego orzeźwienia w cieście znalazł się również akcent pomarańczowy oraz borówki. Mimo, że nie był to typowy tort, Tato był bardzo zadowolony :)

Składniki:

  • Masa owsiana:
    400 g płatków owsianych
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    150 g masła lub margaryny
    1 czubata łyżka kakao

    Masa grysikowa z chałwą:
    1/2 L mleka
    7 - 8 płaskich łyżek kaszy mannej
    500 g chałwy (u mnie waniliowa)

    Masa budyniowa z jogurtem:
    1 L mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
    4 łyżki cukru
    2 opakowania jogurtu pomarańczowego ze skórką pomarańczy (2x150g)
    5 łyżek żelatyny
    5 łyżek wody

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 1/2 L wody każde)
    3 szklanki wody (wrzątek)

    Dodatkowo:
    1 szklanka borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z trzech mas i galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z trzech mas i galaretki 1. Na masę owsianą w garnku umieścić masło, mleko, cukier i kakako. Mieszając, zagotować. Wsypać płatki i wymieszać. Lekko wystudzoną masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Ciasto z trzech mas i galaretki 2. Na masę grysikową z chałwą mleko zagotować. Wsypać kaszę manną i gotować około 5 min, mieszając. Następnie dodać chałwę i podgrzewać, aż chałwa się rozpuści. Masę wystudzić (niekoniecznie całkowicie) i wyłożyć na masę owsianą. Włożyć do lodówki, by ciasto się zestaliło.
  • Ciasto z trzech mas i galaretki 3. Na masę budyniową z jogurtem żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Mleko, oba opakowania proszku budyniowego oraz cukier wymieszać. Stale mieszając, zagotować. Wystudzić. Następnie dodać oba opakowania jogurtu i upłynnioną żelatynę (gdy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści). Wymieszać. Masę wyłożyć na wyjęte z lodówki ciasto. Ponownie chłodzić, by masa stężała.
  • Ciasto z trzech mas i galaretki 4. Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na masę budyniową z jogurtem. Na wierzch wysypać borówki, lekko docisnąć. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie stężało. Gotowe ciasto również przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować