Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem

0 (0 ocen)

Prezentowane ciasto to mój kolejny eksperyment, który zachwycił domowników – zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ciasto z pewnością intryguje i nadaje się na różnego rodzaju uroczystości, a swoim aromatem idealnie komponuje się w bożonarodzeniowe menu.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    5 jajek
    2/3 szklanki oleju
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka)
    1 i ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    ½ łyżeczki kardamonu mielonego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 opakowania serka naturalnego 7,5% tłuszczu (3 x 400 g)
    150 g masła
    2 czekolady mleczne min. 32% masy kakaowej (2 x 120 g)
    1 czekolada gorzka 45% kakao (100 g)
    4 jajka
    2/3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka każde)
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Galaretka:
    1 opakowania serka naturalnego 7,5% tłuszczu (400 g)
    2 szklanki wody
    2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ L wody każde)
    4 łyżki suchego maku niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem 1. Przygotować ciasto – jajka, olej, jogurt i cukier utrzeć do białości. Wsypać paprykę, cynamon i kardamon – wymieszać. Wsypać proszek do pieczenia i ponownie utrzeć. Na końcu dołożyć proszek budyniowy i mąkę, po czym wymieszać na jednolitą masę.
  • Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem 2. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 min (180 st. C), następnie wystudzić.
  • Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem 3. W szerokim rondlu rozpuścić masło, dołożyć połamane wszystkie 3 opakowania czekolady i, mieszając, podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać wszystkie opakowania serka i dokładnie wymieszać. Jajka, mleko i oba opakowania budyniu zmiksować – masę wlać do zawartości rondla. Całość, stale mieszając, zagotować, po czym chwilę podgrzewać. Dodać skórkę pomarańczową – wymieszać.
  • Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem 4. Masę wyłożyć na ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Ciasto paprykowe z masą czekoladową i galaretką z makiem 5. W garnku zagotować wodę, wsypać mak i gotować 15 – 20 min. Garnek zdjąć z ognia, wsypać oba opakowania galaretki i wymieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści. Gdy płyn całkowicie wystygnie, wymieszać go z serkiem. Tężejącą masę wyłożyć na masę czekoladową. Pozostawić do całkowitego zestalenia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować