Ciasto z masą z budyniu i galaretki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, tanie i przepyszne ciasto, które można przygotować w kilka chwil. Hit każdej imprezy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24 x 24 cm:
    Biszkopt:
    3 jajka
    100g cukru
    100g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    Masa:
    3,5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    2 budynie waniliowe/śmietankowe (bez cukru, standardowe po 40g)
    2 galaretki (u mnie malinowe)
    Opcjonalnie:
    polewa czekoladowa (*)
    ew. krem np. czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z masą z budyniu i galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielone od żółtek ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby piany "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier i następnie dodawać po 1 żółtku. Na samym końcu delikatnie oraz partiami wmieszać mąkę pszenną przesianą (!) z proszkiem do pieczenia.
    (Nie miksować, a wymieszać rózgą lubą szpatułką.)
    Ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
     
    Masa:
     
    Proszek budyniowy dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami. Całość energicznie mieszając należy zagotować.
    (Budyń powinien posiadać gładką i gęstą konsystencję.) 
    Następnie stopniowo dodać galaretki w proszku, które należy porządnie wymieszać, aby nie było jakichkolwiek gródek. Masę odstawić na kilka minut do przestygnięcia (**).

    Całość:

    Delikatnie ostudzoną masę przelać na biszkopt i wyrównać. Na tym etapie wierzch można posmarować polewą. Całość po ostygnięciu wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała.

Porady

(*) Jeśli zdecydujecie się na polewę, to zróbcie domową, ponieważ wszelkie polewy gotowe będą najzwyczajniej odpadać i pękać. Najlepiej sprawdzą się polewy na bazie masła lub margaryny, ale domowa z czekolady również będzie w porządku. (**) Jeśli masę od razu przelejecie na biszkopt, to wtedy może on wypłynąć na wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować