Ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Średni

polecam- delikatne kruche ciasto z charakternym rabarbarem tworzy zachwycającą calosc

  • Średni

Składniki:

  • - maslo/margaryna: 200 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - proszek do pieczeczenia: 2 łyżeczki
    - mąka: 0.5 kilograma
    - jogurt/śmiatana: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - rabarbar łodygi: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka i jajko zmiksowac z cukrem i maslem, nastepnie dodac jogurt lub smietane i proszek do pieczenia, oraz sól miksowac az powstanie jednolita masa i stopniowo dodawac mąki az powstanie masa nie przyklejajaca sie do palcow (w razie potrzeby dodac wiecej mąki). Ciasto (nieco ponad polowe) rozwalkowac na grubosc ok3-5mm i wykleic uprzernio wysmarowana tluszczem i obsypana mąką lub bułka tartą duzą blaszke (rowniez ranty!) mozna uzyc foremek do tarty. Nastepnie wyklejone ciasto posmarowac białkiem. Rabarbar umyc obrac z piierwsze cienkiej warstwy i pokroic w kostke nastepnie wysypac na ciasto. pozostala czesc ciasta rowniez rozwalkowac i polozyc na wierch przyklejajac do rantow. nastepnie zrobic widelcem otworki w ciescie i piec do zarumienienia na srodkowym poziomie w temp 180stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować