Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.żółtka i jajko zmiksowac z cukrem i maslem, nastepnie dodac jogurt lub smietane i proszek do pieczenia, oraz sól miksowac az powstanie jednolita masa i stopniowo dodawac mąki az powstanie masa nie przyklejajaca sie do palcow (w razie potrzeby dodac wiecej mąki). Ciasto (nieco ponad polowe) rozwalkowac na grubosc ok3-5mm i wykleic uprzernio wysmarowana tluszczem i obsypana mąką lub bułka tartą duzą blaszke (rowniez ranty!) mozna uzyc foremek do tarty. Nastepnie wyklejone ciasto posmarowac białkiem. Rabarbar umyc obrac z piierwsze cienkiej warstwy i pokroic w kostke nastepnie wysypac na ciasto. pozostala czesc ciasta rowniez rozwalkowac i polozyc na wierch przyklejajac do rantow. nastepnie zrobic widelcem otworki w ciescie i piec do zarumienienia na srodkowym poziomie w temp 180stopni
Komentarze