Ciasto pleśniak z rabarbarem

4.98 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piekę go z sezonowymi owocami. Pycha!

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki
    ● 2 i 1/2 szkl. cukru
    ● 5 jajek
    ● kostka margaryny
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● kisiel
    ● 3-4 łodygi rabarbaru
    ● 1/2 łyżeczki kakao
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.98 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery

Ciasto pleśniak z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1,5 szkl. cukru. Siekamy z margaryną i żółtkami. Wyrabiamy ciasto, schładzamy.
  • 2. Dwie trzecie ciasta kruszymy na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x37 cm. Resztę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
  • 3. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Kroimy i układamy na cieście. Posypujemy jasnym pokruszonym ciastem.
  • 4. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając resztę cukru. Wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na cieście, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem z kakao.
  • 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy ciasto i pieczemy 45-50 minut.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: ● Zagniecione ciasto, zamiast kruszyć, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. ● Przed wyłożeniem na ciasto rabarbar można rozgotować i doprawić cukrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować