Ciasto z galaretką i malinami

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Anna Piotrowska

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 1.5 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - maliny (mogą być mrożone): 70 dekagramów
    - galaretka malinowa: 2 sztuki
    - masło: 0.25 sztuki
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - bita śmietana - do ozdoby: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciągle ubijając, powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w temp. 185 °C (w piekarniku z termoobiegiem 165 °C).
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, a następnie studzimy. Mrożone maliny rozmrażamy i osączamy. Mieszamy z tężejącą galaretką i szybko wykładamy na połowie biszkopta. Natomiast świeże owoce myjemy, osączamy, układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować