Ciasto z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciągle ubijając, powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
2.Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w temp. 185 °C (w piekarniku z termoobiegiem 165 °C).
3.Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, a następnie studzimy. Mrożone maliny rozmrażamy i osączamy. Mieszamy z tężejącą galaretką i szybko wykładamy na połowie biszkopta. Natomiast świeże owoce myjemy, osączamy, układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.
Komentarze