Ciasto "Rudzielec"

4.5 (145 ocen)

Pozostała mi masa makowa z pieczenia ulubionych makowców, a że moim motto jest nie wyrzucanie żywności "ukleciłam" z tej masy ciasto do którego nazwę nadała mu moja przyjaciółka Ewcia :)

Składniki:

  • masa makowo bakaliowa własnej produkcji (miska ok. 1 litra) lub puszka gotowej + dodatkowo bakalie
    ciasto makowo biszkoptowe:
    4 duże jajka lub 5 mniejszych + szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej + płaska łyżeczka proszku do pieczenia + łyżka suchego maku
    krem grysikowy:
    1/2 litra mleka + 1/2 szklanki (ok. 125 g) kaszy manny
    1/2 szklanki cukru + łyżka cukru z wanilią
    250 g dobrego masła
    200 - 250 g serka mascarpone
    pół szklanki wody z sokiem z cytryny do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Ciasto "rudzielec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s442j8 1. Dno tortownicy 27 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozsmarować masę makową.
  • image-1knu1lp 2. Ciasto biszkoptowe:
    żółtka jajek utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywno, łyżką połączyć obie masy dosypując sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.
    Gotowe ciasto wylać na warstwę makową.

    Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, pozostawić w piekarniku z uchylonym zamknięciem, następnie odstawić do całkowitego schłodzenia.

    Masa krem grysikowy:
    zagotować 400 ml. mleka, na gotujące wlać rozprowadzoną w pozostałych 100 ml. mleka kaszę mannę. Gotować ok. 8 minut cały czas mieszając, pod koniec dosypać cukry.

    Schłodzić w zimnej wodzie, później w lodówce.
    Aby na kaszy nie powstał kożuch przykryć jej powierzchnię mokrą gazą.
    Zimną kaszkę przełożyć porcjami do miski i zmiksować z masłem na pulchną masę, pod koniec dodać serek mascarpone.
  • image-132jqac 3. Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy, ściąć sam wierzch, pokruszyć go i odstawić w naczyniu do wyschnięcia, najlepiej na kaloryfer.
  • image-1eaua8u 4. Górną część ciasta przeciąć w poziomie na pół, przeciętą połowę ciasta odwrócić "do góry nogami" tak że od spodu pierwszą warstwą będzie biszkopt, potem mak.
    Na masę makową położyć drugą warstwę biszkopta, lekko docisnąć i skropić go wodą z sokiem cytrynowym, na wierzch rozsmarować krem grysikowy.
    Wierzch posypać podsuszoną posypką, wstawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc do lodówki.
  • image-0p4pirw 5. Smacznego makowego degustowania :)
    i można przy nim trochę pomarudzić :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować