Pozostała mi masa makowa z pieczenia ulubionych makowców, a że moim motto jest nie wyrzucanie żywności "ukleciłam" z tej masy ciasto do którego nazwę nadała mu moja przyjaciółka Ewcia :)
Składniki:
masa makowo bakaliowa własnej produkcji (miska ok. 1 litra) lub puszka gotowej + dodatkowo bakalie
ciasto makowo biszkoptowe:
4 duże jajka lub 5 mniejszych + szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej + płaska łyżeczka proszku do pieczenia + łyżka suchego maku
krem grysikowy:
1/2 litra mleka + 1/2 szklanki (ok. 125 g) kaszy manny
1/2 szklanki cukru + łyżka cukru z wanilią
250 g dobrego masła
200 - 250 g serka mascarpone
pół szklanki wody z sokiem z cytryny do nasączenia
Ciasto "rudzielec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy 27 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozsmarować masę makową.
2.Ciasto biszkoptowe:
żółtka jajek utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywno, łyżką połączyć obie masy dosypując sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.
Gotowe ciasto wylać na warstwę makową.
Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, pozostawić w piekarniku z uchylonym zamknięciem, następnie odstawić do całkowitego schłodzenia.
Masa krem grysikowy:
zagotować 400 ml. mleka, na gotujące wlać rozprowadzoną w pozostałych 100 ml. mleka kaszę mannę. Gotować ok. 8 minut cały czas mieszając, pod koniec dosypać cukry.
Schłodzić w zimnej wodzie, później w lodówce.
Aby na kaszy nie powstał kożuch przykryć jej powierzchnię mokrą gazą.
Zimną kaszkę przełożyć porcjami do miski i zmiksować z masłem na pulchną masę, pod koniec dodać serek mascarpone.
3.Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy, ściąć sam wierzch, pokruszyć go i odstawić w naczyniu do wyschnięcia, najlepiej na kaloryfer.
4.Górną część ciasta przeciąć w poziomie na pół, przeciętą połowę ciasta odwrócić "do góry nogami" tak że od spodu pierwszą warstwą będzie biszkopt, potem mak.
Na masę makową położyć drugą warstwę biszkopta, lekko docisnąć i skropić go wodą z sokiem cytrynowym, na wierzch rozsmarować krem grysikowy.
Wierzch posypać podsuszoną posypką, wstawić do schłodzenia, najlepiej na całą noc do lodówki.
5.Smacznego makowego degustowania :)
i można przy nim trochę pomarudzić :)
Komentarze