Ciasto 3 - bit

4.5 (166 ocen)

  • 45 min

Ten placek upiekłam na dzień babci i dziadka. Bardzo im smakował. To zainspirowało mnie do wysłania przepisu. :)

  • 45 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju , 1 łyżeczka octu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku , szczypta sody
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto 3 - bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem (żółtka , sodę , proszek , ocet rozbić i szybko dodać do ubitych białek) . Na koniec dodać mąkę , kakao i olej i wymieszać. Upiec i przekroić na pół.
  • MASA BUDYNIOWA 2. MASA BUDYNIOWA:
    Z 0,5 litra mleka odlać część i rozmieszać z żółtkami ( 3 szt. ) i dwiema łyżkami mąki pszennej i dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotować , na gotujące mleko wlać rozmieszane żółtko. Przestudzony budyń utrzeć z masłem , do utartej masy dodać masę krówkową z puszki.
  • 3. BITA ŚMIETANA:
    0,5 litra śmietany 30% ubić z cukrem pudrem (3 łyżki) czubatą łyżkę żelatyny zalać pół szklanki gotującego mleka. Przestudzoną żelatynę połączyć z bitą śmietaną.
  • Złożenie placka 4. ZŁOŻENIE PLACKA:
    - połowa placka
    - połowa masy budyniowej
    - ciastka petitki
    - bita śmietana
    - ciastka petitki
    - reszta kremu
    - druga połowa placka

Porady

Dekoracja według własnego pomysłu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować