ciasto 3 bit

4.5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia pewnie zna większość z Was. W mojej rodzinie mistrzynią w jego przygotowywaniu jest mama - robi je dla nas co roku na Dzień Dziecka :-) ale lubimy 3 bit tak bardzo, że nie zawsze czekamy na tę jedyną okazję. Tak było i tym razem - przedstawiam Wam dzisiaj mój własny 3 bit.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g herbatników (część zastąpiłam krakersami)
    530 g (puszka) masy krówkowej
    1/2 litra mleka
    2 budynie waniliowe
    200 g masła
    2 czubate łyżki cukru pudru
    400 ml śmietany kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie ugotowałam w połowie ilości mleka podanej na opakowaniu, odstawiłam do wystudzenia. Miękkie masło utarłam na puch z cukrem pudrem, stopniowo dodawałam budyń, zmiksowałam na gładki krem.
    Namoczyłam żelatynę w odrobinie zimnej wody, zostawiłam na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ubiłam śmietanę, pod koniec dodałam ostudzoną lecz płynną żelatynę.
    Formę do ciasta o wymiarach 21x26 cm wyłożyłam herbatnikami. Rozsmarowałam na nich masę krówkową. Przykryłam kolejną warstwą ciastek (zamiennie użyłam krakersów), na które wyłożyłam krem budyniowy. Następnie ciastka i bita śmietana. Wierzch posypałam startą czekoladą. Ciasto wstawiłam do lodówki - musi w niej poleżeć co najmniej 24 godziny, wtedy jest najsmaczniejsze i bez problemu daje się pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować