Chrust lany

4.5 (167 ocen)

  • 15 min

Przeglądając przepisy, szukając inspiracji natknęłam się na przepis chrustu lanego. Zaciekawił mnie, postanowiłam od razu wypróbować.

  • 15 min

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    3 jajka
    150ml mleka
    szczypta soli
    cukier waniliowy (mała torebka)
    1 litr oleju do smażenia
    cukier puder do obsypania chrustu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chrust lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Żółtka ubijamy trzepaczką do białości , dodajemy mleko, cukier waniliowy i stopniowo dosypujemy mąkę.
    Na końcu dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając.
    Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
    Przekładamy ciasto do butelki z wąską końcówką i wlewamy "pisząc" różne wzory na rozgrzanym oleju.
    Smażymy na rumiano z obu stron - trwa to dosłownie chwilkę.
    Wyciągamy łyżką cedzakową, następnie kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
    Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
  • 2. źródło skąd zaczerpnęłam pomysł na chrust lany: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_ciasta_i_ciasteczka_przepis.html?cbr_id=9143

Porady

Użyłam butelki z bardzo cienką końcówką, stąd czas smażenia jest bardzo krótki, gdy próbowałam wlewać ciasto łyżką, wychodzi grubsze i trzeba poczekać aby ciasto uzyskało odpowiedni kolor;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować