Ciasto Marchewkowe - Odchudzone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto Marchewkowe robię od jakieś czasu, tym razem postanowiłam zrobić wersję bardziej fit. Bez oleju, bez cukru ze słodką polewą.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 marchewki średniej wielkości
    2 szklanki mąki orkiszowej
    3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
    5 jajek
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    tłuszcz do wysmarowania blachy

    Polewa:

    2 łyżki odzywki białkowej (u mnie waniliowa)
    2 łyżki oleju kokosowego
    Orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe - odchudzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę myjemy, obieramy następnie ścieramy na drobnych oczkach. Do startej marchewki dodajemy erytrytol/ksylitol i żółtka.
    Mąkę przesiewamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. dodajemy do marchewki.
    Ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo (na początku 1 łyżkę, potem dodajemy stopniowo) łączymy z resztą składników mieszając delikatnie aby napowietrzyć ciasto.
    Blachę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem - mam nieprzywieralną powłokę, gdy takiej nie posiadacie - obsypujecie orzechami lub płatkami migdałów.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy do suchego patyczka od 35- do 45 minut bez termoobiegu.
    Przestudzone ciasto oblewamy polewą którą robimy z oleju kokosowego i odżywki białkowej.
    Olej podgrzewamy dodajemy do rozpuszczonego oleju odżywkę - mieszamy aby powstała jednolita masa - polewamy ciasto. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to lekkie ciasto, spróbuj też innych przepisów na dietetyczne ciasta.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować