Chrupiące placki ziemniaczane

5 (147 ocen)

  • 40 min

Smakują pysznie z kefirem, śmietaną, cukrem lub po prostu bez niczego. Mogą stanowić dodatek do wielu potraw lub samodzielne danie. W dodatku każda gospodyni, przyrządza je troszkę inaczej, aby osiągnąć ten idealny smak. Oto mój sposób.

  • 40 min

Składniki:

  • -8 dużych ziemniaków
    -2 jaja
    -2 cebule
    -2 łyżki mąki
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -duża szczypta pieprzu
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jedną cebulę ścieramy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do ziemniaków. drugą siekamy na drobną kosteczkę i również wrzucamy do kartofli. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Dodajemy jaja, mąkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy, aż się połączy. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki i jeszcze raz mieszamy.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej (placki smażymy na głębokim oleju, tak aby zakryć conajmniej połowę placka). Na rozgrzany olej nakładamy czubatą łyżkę masy ziemniaczanej i przyklepujemy formując placuszka. Kładziemy na patelni tyle placków ile nam się zmieści, zachowując między nimi spore odstępy, aby się nie skleiły. Smażymy aż będą miały złoty kolor z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować