Smakują pysznie z kefirem, śmietaną, cukrem lub po prostu bez niczego. Mogą stanowić dodatek do wielu potraw lub samodzielne danie. W dodatku każda gospodyni, przyrządza je troszkę inaczej, aby osiągnąć ten idealny smak. Oto mój sposób.
40 min
Składniki:
-8 dużych ziemniaków
-2 jaja
-2 cebule
-2 łyżki mąki
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej
-duża szczypta pieprzu
-olej do smażenia
Chrupiące placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jedną cebulę ścieramy na tarce z małymi oczkami i dodajemy do ziemniaków. drugą siekamy na drobną kosteczkę i również wrzucamy do kartofli. Dokładnie mieszamy.
2.Dodajemy jaja, mąkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy, aż się połączy. Jeżeli masa wydaje nam się zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę mąki i jeszcze raz mieszamy.
3.Na patelni rozgrzewamy olej (placki smażymy na głębokim oleju, tak aby zakryć conajmniej połowę placka). Na rozgrzany olej nakładamy czubatą łyżkę masy ziemniaczanej i przyklepujemy formując placuszka. Kładziemy na patelni tyle placków ile nam się zmieści, zachowując między nimi spore odstępy, aby się nie skleiły. Smażymy aż będą miały złoty kolor z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.
Komentarze