Placki ziemniaczane – danie o tysiącu wcieleń, do którego pasują liczne dodatki. Jeśli dotychczas wykorzystywałeś jeden i ten sam przepis na placki, obejrzyj nasza galerię i sprawdź, jak wiele wariacji może mieć to danie. Jesteśmy pewni, że wiele przepisów Cię zaskoczy, bo nasi użytkownicy pomysłów mają wiele! Zanim jednak zabierzesz się za wybieranie przepisu, przeczytaj nasz artykuł jak zrobić placki ziemniaczane, w którym zdradzamy kilka przydatnych trików dotycących placków. Mamy nadzieję, że nasze rady i wskazówki pozowlą Ci przygotować to danie w perfekcyjnym stylu!

 

Przepis na placki ziemniaczane

Każdy przepis na placki ziemniaczane ma jakiś szczegół, który sprawia, że są one smaczne. Najważniejsze jest to, aby patelnia, na której smażymy nasze placki, była bardzo gorąca – idealnie nada się do tego patelnia teflonowa lub ceramiczna. W innym wypadku wyrobione wcześniej ciasto wchłonie cały olej, przez co nasze placki ziemniaczane nie będą chrupiące.

Jeśli nie chcemy, aby nasze ciasto na placki ściemniało, możemy zetrzeć jedną marchewkę i dodać do masy - marchew spowolni proces ciemnienia, przy czym nie wpłynie ona na smak placków. To, co cenimy w plackach zaraz obok smaku, to ich chrupkość. Aby placki ziemniaczane pozostały chrupkie, nie układajmy ich po usmażeniu w zbyt wiele warstw, ponieważ staną się miękkie. Najlepiej będzie, jeśli gotowe już placki, włożymy do gorącego piekarnika - wtedy mamy pewność, że placki będą chrupać przy każdym naszym kęsie.

 

Placki to potrawa, którą można przygotować na wiele sposobów. I nie chodzi tylko o zmianę sosów, z którymi placki podajemy. Do ciasta przez smażeniem można dodać wiele składników  - kukurydzę, pora, bekon, szpinak. Gotowe klasyczne placki warto podać w wersji placka po zbójnicku czy placka po węgiersku, by stworzyć sycące danie. Faszerowanie placki z ziemniaków? Proszę bardzo, również takie przepisy mamy dla Was. Pomysłów jest wiele, jeśli potrzebujecie inspiracji, znajdziecie je w naszej galerii z przepisami na placki ziemniaczane.