Chlebek dyniowo-bananowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Córka napomknęła mi że dawno nie było chlebka bananowego wiec zrobiłam tym razem z dynią. Dodam ze córka mimo prawej ręki w gipsie dzielnie mi pomagala obsługując mikser i podając składniki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka paszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatolowa: 0.25 łyżeczki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do pierników: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 3 sztuki
    - masło w temperaturze pokojowej: 0.5 szklanki
    - purre z dyni: 0.75 szklanki
    - brązowy cukier: 0.75 szklanki
    - cukier puder: 0.25 szklanki
    - bardzo dojrzałe banany: 2 sztuki
    - ekstraktu z wanilii: 1 łyżeczka
    - bakalie (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina): 0.75 szklanki
    - groszki czekoladowe: 0.25 szklanki

    - dynia: 0.5 kilograma
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek dyniowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy puree z dyni. Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wychodzi szklanka puree.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówke wysmarować masłem i wysypać bułką tarta.
    W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy (do piernika, cynamon, gałkę).
  • Chlebek dyniowo-bananowy 3. Do drugiej miski dodajemy masło, cukier brązowy oraz puder i razem ucieramy mikserem na puszystą masę. Na zmniejszoncyh obrotach stopniowo wbijamy po jednym jajku i mieszamy aż sie masa połączy. Dodajemy wanilie, puree z dyni i rozgniecione banany, dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie po łyżce dodajemy mąkę i mieszamy do gładkiego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i czekoladę, mieszamy żeby się dobrze rozmieściły w cieście.
  • 4. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Mi pieczenie zajęło ok 70 minut. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki. Jeśli ciasto na spodzie nadal jest lekko wilgotne wystarczy zostawić na 2 h zeby całkowicie wystygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować