Córka napomknęła mi że dawno nie było chlebka bananowego wiec zrobiłam tym razem z dynią. Dodam ze córka mimo prawej ręki w gipsie dzielnie mi pomagala obsługując mikser i podając składniki.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka paszenna: 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- soda: 1 łyżeczka
- sól: 0.5 łyżeczki
- gałka muszkatolowa: 0.25 łyżeczki
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- przyprawa do pierników: 0.5 łyżeczki
- Jajko: 3 sztuki
- masło w temperaturze pokojowej: 0.5 szklanki
- purre z dyni: 0.75 szklanki
- brązowy cukier: 0.75 szklanki
- cukier puder: 0.25 szklanki
- bardzo dojrzałe banany: 2 sztuki
- ekstraktu z wanilii: 1 łyżeczka
- bakalie (rodzynki, posiekane orzechy włoskie, żurawina): 0.75 szklanki
- groszki czekoladowe: 0.25 szklanki
Chlebek dyniowo-bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy puree z dyni. Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec gdy już odpowednio gęsta dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wychodzi szklanka puree.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówke wysmarować masłem i wysypać bułką tarta.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy (do piernika, cynamon, gałkę).
3.Do drugiej miski dodajemy masło, cukier brązowy oraz puder i razem ucieramy mikserem na puszystą masę. Na zmniejszoncyh obrotach stopniowo wbijamy po jednym jajku i mieszamy aż sie masa połączy. Dodajemy wanilie, puree z dyni i rozgniecione banany, dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie po łyżce dodajemy mąkę i mieszamy do gładkiego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i czekoladę, mieszamy żeby się dobrze rozmieściły w cieście.
4.Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Mi pieczenie zajęło ok 70 minut. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki. Jeśli ciasto na spodzie nadal jest lekko wilgotne wystarczy zostawić na 2 h zeby całkowicie wystygło.
Komentarze