Chleb z pestkami dyni i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wrzucić drożdże, dodać cukier i mieszać drewnianą łyżką aż drożdże zrobią się płynne.
Potem wlać letnie mleko i wodę, dodać sól i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę, pestki dyni oraz słonecznik, połączyć składniki, dodać olej i znowu lekko pomieszać.
Wszystko wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto.
Oprószyć je lekko mąką, umieścić z powrotem w misce i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie ciasto przerobić ponownie, uformować kształt naczynia jakie posiadamy i położyć je na oprószonej mąką na przykład desce do krojenia.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką posmarować olejem, oprószyć mąką i wstawić do piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni.
2.Gdy się nagrzeje szybko wyjąć pokrywę, wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, naciąć nożem wzorki, zakryć pokrywką i zamknąć drzwiczki piekarnika.
Piec chleb 20 minut w tej temperaturze a potem wyjąć pokrywkę z piekarnika i dalej piec chleb bez przykrycia kolejne 20 minut ze zmniejszoną temperaturą do 200 stopni.
Kolejne 20 minut piec w 180 stopniach.
Upieczony chleb ostrożnie wyjąć z naczynia na drewnianą kratkę lub metalową uważając aby się nie poparzyć i zostawić go do wystygnięcia.
Komentarze