Miał być burger, ale zabrakło bułek :) a więc zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam makaron wonton i w ten oto sposób powstał burger z orientalnym akcentem.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1) ok. 120 g makaronu WONTON
2) 200 g mielonej wołowiny
3) pomidor
4) 1 mała czerwona cebula
5) 1 mała biała cebula
6) ząbek czosnku
7) 2 plastry sera tostowego
8) kilka pikli z ogórka
9) 4 plastry wędzonego boczku
10) 2 jajka
11) 4 łyżki sosu sojowego
12) 2 łyżki sosu chili
13) 2 marynowane papryczki chili
14) garść rukoli
15) chili
16) sól, pieprz czarny świeżo mielony
17) pół łyżeczki cynamonu
18) łyżeczka suszonej kolendry
19) szczypta imbiru
20) olej do smażenia
1.Makaron przygotowujemy zgodnie ze sposobem wskazanym na opakowaniu. Dodajemy do niego 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru, łyżeczkę suszonej kolendry, świeżo mielony pieprz czarny, roztrzepane jajka i mieszamy.
2.Przygotowujemy 4 małe miseczki i wykładamy je folią, pozostawiając jej trochę na brzegach. Do tak przygotowanych miseczek wkładamy makaron, przykrywamy folią, obciążamy go czymś ciężkim i dociskamy, aby powstała „bułka” o ścisłej strukturze, po czym miseczki z makaronem wkładamy do zamrażarki na około pół godziny.
3.Czerwoną cebulę kroimy w piórka, zaś pikle i pomidora w plasterki.
4.Białą cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju.
5.Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek i krótko mieszamy, następnie formujemy z niego dwa burgery, po czym oprószamy je solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Burgery smażymy na rozgrzanym oleju około 3-4 minut z każdej strony. Gdy burgery będą już prawie gotowe na każdego z nich kładziemy plaster sera tostowego, a gdy się rozpuści zdejmujemy już burgery z patelni.
6.Plastry boczku podsmażamy na patelni aż będą rumiane.
7.Na tą samą patelnię, na której smażył się boczek, wlewamy trochę oleju i smażymy uformowane porcje makaronu aż będą rumiane (przy wyciąganiu makaronu z miseczek trzeba zachować ostrożność, żeby nasze „bułki” się nie rozpadły”). Makaron smażymy z dwóch stron, delikatnie przewracamy na drugą stronę dopiero, gdy jedna będzie już zrumieniona.
8.Na talerzu układamy jedną „makaronową bułkę”, na niej układamy kilka liści rukoli, plastry smażonego boczku, czerwoną cebulę, następnie burgera wołowego, na to plaster pomidora i plasterki ogórka i na wierzch kładziemy kolejną „makaronową bułkę”. Na wierzchu układamy marynowane papryczki chili.
Komentarze