Surówka z kapusty

4.5 (166 ocen)

  • 5 godz.

Pyszna surówka do obiadu.My używamy jej zawsze do domowych hot-dogów.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 mała kapusta
    6 marchewek
    3 papryki
    3 cebule
    Zalewa:
    3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki musztardy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Hamburgery

Surówka z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poszatkowana kapusta 1. Przygotować warzywa:z kapusty usunąć głąb,marchewki oskrobać,z papryki usunąć gniazda nasienne.Kapustę poszatkować.
  • Moja mała pomocnica szatkuje paprykę 2. Paprykę także poszatkować.
  • Emilka robi marchewkę 3. Cebulę i marchewki zetrzeć na jarzynówce.
  • Surówka z zalewą 4. Wymieszać wszystkie warzywa.Składniki zalewy wlać do garnka i zagotować.Zalać surówkę wymieszać i odstawić na 4 godziny.
  • Surówka  w słoikach 5. Po tym czasie wkładać do słoików zakręcać i pasteryzować 15 minut.

Porady

Ja kupuję dużą głowkę kapusty i robię od razu dużą porcję surówki-trzeba wtedy podwoić ilość pozostałych warzyw i zalewy..Jeżeli ktoś lubi bardziej ostrą surówkę można dodać więcej papryki. Jeżeli robimy taką surówkę zimą gdy kapusta jest bardziej sucha należy użyć podwójnej porcji zalewy(wypróbowałam)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Marchewka Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować